Következő verseny

> Next race

Retro Lada Kupa

Retro Lada Kupa

A napokban szárnyra keltek a hírek, hogy a Pannónia Ringre Lada Kupa szerveződik, így az esemény rendezőjével, Bertalan Zsolttal beszélgettem, hogyan próbálja megvalósítani mindezt.

Úgy hírlik, valami Ladás esemény következik...
Mint ismeret, én gyorsasági futamokat rendezek, köztük minden évben a Pannónia Ringen zajló versenyt. Az idei évben szívfájdalmamra, de bejelentették, hogy a Lotus Ladies Cup nem fog eljönni a versenyre, így egy másik betétfutam megrendezésére gondoltunk, ami egyébként már korábban is megfogalmazódott bennem. A régi-régi – 30 évvel ezelőtti – Vasért Kupa mintájára szeretném most létrehozni a Lada Kupát. Nem tudom, hogy hányan emlékeznek arra, amikor 30 évvel ezelőtt megrendezték a Vasért Kupát, ami egy tehetségkutató verseny volt, ahol Ladákkal lehetett versenyezni. Rengeteg indulója volt, több fordulója és a nagy látványosság mellett nagyon jó versenyek voltak.
A Lada nekem egyébként is a szívem csücske, és úgy gondolom, hogy a magyar autósport a „szent tehene”, amivel mindig kell foglalkozni! Kitaláltam ezt, el is készült már a kiírása, és felhívtam több versenyzőt, hogy van-e kedvük eljönni. A közönség is nagyon szereti ezeket az autókat, és úgy gondolom, hogy ezen a Pannónia Ringen kifejezetten élvezetes versenyek lesznek. Ez egy újdonság, aztán majd meglátjuk, hogyan sikerül!



Milyen szabályok formáznák ezt a betétfutamot?
A magyar ladásokra alakítottuk a szabályokat, ami azt jelenti, hogy szombat-vasárnap lenne a versenyfutam, mindkét napot 20 perces időmérővel kezdenék, dél körül jöhetne az első 5 körös verseny, amit délután egy újabb 5 körös követne. Külön-külön versenyfutam, de együtt értékelve.
Az 5 kör összesen 20 km-t jelent, szerintem ez az a táv, amit bőven kibír a technika, nem megterhelő gumiban, üzemanyagban, erőnlétben, stb. A szabálynak egy fő lényege van, hogy bizonyos biztonsági előírásoknak meg kell felelniük a járműveknek (bukócső, versenyülés, versenyruha), de nem kell homológnak lenniük, elég, ha valaha homológ volt (olyasmi módon, mint a ralitúra bajnokságban). A másik pedig, hogy nem kell gépkönyv, nem kell érvényes licenc, de ha valaha volt versenyzői múltja, az nem igazán hátrány. Főképp azok számára szeretnénk ezt a rendezvényt ajánlani, akik „parkolópályán” vannak, vagy éppen várják, hogy a magyar autósportra szebb napok virradjanak... esetleg ott áll a garázsban az autó, és szívesen megmozgatnák.

Időpontban mikorra tehető ez?
Június 16-17-én kerülne megrendezésre.

Nyilván sokan tudják, de biztos van olyan is, akik még nem jártak itt... helyileg hol található a Pannónia Ring?
Ostffyasszonyfán található...

Nem hinném, hogy így most mindenki tökéletesen be tudta határolni… :-)
Sárvártól kevesebb, mint 20 km-re található, és ahonnét még ismerős lehet a rallye-s közönség számára, hogy anno volt itt gyorsasági szakasz is, még a 10-12 évvel ezelőtti Zalaegerszeg Rallye programjaként.

Tudom, hogy sokan általában az idő hiányára panaszkodnak. Mikorra kellene odaérni azoknak a versenyzőknek, akik részesei szeretnének lenni a Lada Kupának?
Átalakítottuk úgy az időtervet számukra, hogy elég, ha péntek este megérkeznek a helyszínre, nem kell már szerda-csütörtök magasságában megérkezni, mint a gyorsaságis mezőnynek. Pénteken lesz egy szabadedzés a ladás srácoknak, ahol meg tudják tanulni a pályát, majd ezt követően jöhet a szombati és vasárnapi program, amiről az előbb már beszéltünk.

Kik azok, akik már most megígérték, hogy ott lesznek?
Hodula Misi azt mondta, hogy szívesen eljönne, Balázs Öcsinek most nincs autója, Matics Misi is eljön, ha az autóját össze tudja rakni, beszélek még Balatonyi Árpival… de nagyon sokan vannak még Ladások, akik a Rallye1-ben, Rallye2-ben, RTE-ben mennek…

Mekkora létszámot szeretnél?
Hogy legyen 40 autó, és két futamot kelljen rendezni! :-) Reálisan is bízom benne, hogy 20-30 autó össze fog jönni. Elég lazák a szabályok, gumira nincs kikötés, üzemanyagra szintén nincs... mindenki azzal megy, amije van. A kategóriákat mindenképp úgy alakítjuk majd ki, hogy az egyforma képességű autók egyformákkal versenyezzenek. Valószínűleg késleltetett rajttal rajtoltatnánk el a mezőnyt, ami a gyorsaságiban már bevett szokás. Van egy rajt, majd 5-10 másodperccel később elmegy a következő csoport, újabb 5-10 másodperc és rajtol az újabb csoport... és akkor mindenki azzal tud versenyezni, aki hasonló technikával megy.

Hogyan lennének a kategóriák?
Mindenképp több kategória lesz, hiszen a Ladák között is elég nagy különbségek vannak. A-s Ladák, VFTS-ek, Fiat motorosok, nagy motorosok... megpróbáljuk lóerők alapján és köbcentinként kategorizálni az autókat. Egyelőre még nem tudjuk, hogy milyen mezőnnyel számolhatunk, így majd a helyszínen látjuk meg, hogyan határozzuk meg a kategóriákat. A jelenlegi tervem szerint három kategória lenne, egy lenne a „csúcsautóknak”, amelyek 2000 cm3-s, 1800-1700 cm3-s motorral mennek, a második kategória a VFTS-ek és A-s Ladák, alatta pedig a majdnem szériaautók kategóriája, az úgynevezett „N-esek”.

Nevezési díj?
Egy napra 80 €, két napra 150 €, azaz a két napot illetően kevesebb, mint 50 ezer Ft, amihez jön még a biztosítási díj, de úgy gondolom, hogy ez azért még megfizethető. A pénteki edzés díja pedig autónként 40 €/óra. Ez mindenben pont fele az OB nevezésnek és díjaknak.

Különdíj jár annak, aki nagyon látványosan fog menni?
Persze! Valljuk be őszintén, nem biztos, hogy itt az óra lesz az ellenfél! Nyilván lesznek olyanok, akik számára presztízskérdés lesz a győzelem… Szerintem ezzel a Lada Kupával jól jár az is, aki eljön ide versenyezni, a nézők is örülhetnek, és persze, ha valaki maradandót mutat, biztos, hogy közönségdíjjal, extra díjjal jutalmazzuk, és remélem a Citrom Díjat majd nem kell kiosztani.

Említetted, hogy Hodula Misi is ott lesz, ez azt jelenti, hogy buli is lesz péntek este? :-)
Inkább szombat este, de valami kis bulit mindenképp csapunk! Ha nem is olyan nagyot, mint Parádon szoktunk, de valami lesz!

Bár még a rendezvény előtt állunk, lehet azért már sejteni, hogy ez egyszeri alkalom lesz, vagy folytatásos?
Ez egy spontán dolog, nagyon nem terveztük, igazából egy hete pattant ki a fejemből, de hátha jól sül el! Ez egy kezdeményezés lenne, ha pedig beválna - és leszabályoznák rendesen -, akkor esetleg ezt folytatnánk! Bízom benne, hogy lesz rá igény, mert csak olcsóbb, mint a rallye-ban menni…
Innét kezdve pedig tényleg csak az urakon múlik, hogy vajon kinek van kedve, energiája ide eljönni, na meg persze a jó időn! Mindenkit szeretettel várunk, versenyezni, nézni, szurkolni, kikapcsolódni, és azért ne feledjük, hogy ezek 40 éves technikák!

PDF: A Lada Kupa kiírása

Kapcsolattartó:
Jovanovics Gábor + 36 30 439 1724
sportevo@sportevo.hu